Atatürk Döneminde Toplumu Dönüştürmenin Aracı Olarak Cumhuriyet Gazetesinin Düzenlediği Güzellik Yarışmaları - Mehmet Gündüz (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
1925 yılına gelindiğinde Türkiye’de siyasi anlamda muhalefet neredeyse tamamen saf dışı bırakılmıştır.Ülkenin yöneticileri düşündükleri birçok yeniliği hızlıca hayata geçirmeye başlamıştır. Bu süreçte sosyalhayatı Batı değerleri çerçevesinde yeniden düzenlemek için birçok adım atılmıştır. Bu adımlardanbazıları kadın ve aile konularında atılmıştır. Kadının görünümünü ve statüsünü değiştirmenin en önemlibasamaklarından birini güzellik yarışmaları oluşturur. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği buaraştırmada betimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 1925-1933 yılları arasındaTürkiye’de Cumhuriyet gazetesi tarafından düzenlenen güzellik yarışmaları incelenmiştir. Bu çalışmadacumhuriyet rejiminin güzellik yarışmalarını hangi düşünce ve amaçla düzenlediği üzerinde durulmuştur.Ayrıca bu yarışmaların Türkiye’de oluşturulmak istenen kadın imajına nasıl hizmet ettiği ve bu yarışmalarlaBatıya verilmek istenen mesaj irdelenmiştir.