Dieta śródziemnomorska — jedna linia obrony przed chorobami układu krążenia i zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem. - Alicja Ruzik; Joanna Roskal-Wałek; Paweł Wałek; Michał Bidas; Dominik Odrobina; Joanna Gołębiewska; Jerzy Mackiewicz; Beata Wożakowska-Kapłon (Folia Cardiologica)
W ostatnich latach średnia długość życia wydłużyła się. Zaawansowany wiek jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia (CVD, cardiovascular diseases) i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD, age-related macular degeneration), które często są powiązane z wysokimi kosztami diagnostyki, leczenia i opieki. Zarówno CVD, jak i AMD są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób u osób starszych, które znacznie obniżają jakość życia tych pacjentów i często prowadzą do niepełnosprawności. Choroby sercowo naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie, a AMD jest główną przyczyną ślepoty u dorosłych. Oczekuje się, że częstość występowania obu wymienionych chorób wzrośnie w ciągu najbliższych dziesięcioleci. Choroby te są związane nie tylko z podeszłym wiekiem. W ostatnim czasie coraz więcej dowodów sugeruje, że istnieje wiele podobieństw w czynnikach ryzyka i mechanizmach patogenetycznych zarówno AMD, jak i CVD. Zapalenie i stres oksydacyjny zostały powiązane z rozwojem CVD, a także AMD. Ponadto AMD wiąże się ze zwiększonym ryzykiem CVD, śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych i ogólnej śmiertelności. Dla zdrowego starzenia się zapobieganie chorobom jest ważniejsze niż leczenie i rehabilitacja. W związku z tym pojawia się pytanie, czy mająca działanie przeciwzapalne dieta śródziemnomorska może być kolejnym ogniwem łączącym CVD i AMD, a także wspólną linią obrony przed AMD i CVD?