Medicinski otpad u pretpandemijskom i pandemijskom razdoblju COVID-19 - Anita Rakić; Mladen Perišić (Kemija u Industriji)
Medicinski otpad je otpad koji nastaje prilikom pružanja njege, zaštite i očuvanja zdravlja ljudi te prilikom pružanja različitih usluga tijekom kojih se dolazi u dodir s krvlju i izlučevinama ljudi. Postupci pravilnog prikupljanja i zbrinjavanja otpada pa tako i medicinskog važan su segment u očuvanju javnog zdravlja jer se tim postupcima sprječava izravno ili neizravno prenošenje zaraze. Razvojem sustava za gospodarenje otpadom razvija se i sustav za gospodarenje s medicinskim otpadom i to od mjesta nastanka do konačne dispozicije. Gospodarenje medicinskim otpadom podrazumijeva sakupljanje i prijevoz te postupke obrade i zbrinjavanja medicinskog otpada. Uslijed pandemije COVID-19 došlo je do znatnog porasta količine medicinskog i farmaceutskog otpada te je tijekom 2020. nastalo četiri puta više medicinskog otpada u odnosu na 2019. Prema podatcima iz Registra onečišćavanja okoliša (baza ROO) najveći dio, 96 % od prijavljenih količina medicinskog otpada, odnosio se na k.b. 18 01 03* – otpad čije je sakupljanje i odlaganje podvrgnuto specijalnim zahtjevima radi prevencije infekcije. Cilj rada je ukazati na razlike u količini medicinskog i farmaceutskog otpada u razdoblju prije i tijekom pandemije COVID-19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji te na postupke zbrinjavanja medicinskog odnosno farmaceutskog otpada.