ÖĞRENCİ BAŞARISINDA ETKİLİ OKUL DEĞİŞKENLERİ VE EĞİTİMDE VERİMLİLİK - Kurul TURAL Necla (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Üretim fonksiyonları, belli bir çıktının üretimine tek tek girdilerin katkısını ölçmede kullanılan ekonomik bir araçtır. Kavram, bu anlamda e itime de uygulanabilir. Ekonomistler ve di er ara tırmacılar, e itimsel girdilerin çıktılarla ili kilerini ortaya koyan üretim fonksiyonlarını tahmin etmek üzere dikkate de er düzeyde çaba harcamaktadırlar. Bununla birlikte, bir çok ara tırma, ö retmen ücretleri ya da ö retmen-ö renci oranı gibi girdiler ile okul çıktıları arasında güçlü ve tutarlı ili kileri göstermede ba arılı olamamı tır. Ö rencilerin sosyo-ekonomik geçmi i kontrol edildi inde dahi, özellikle ö renci ba ına harcama ile ba arı arasında do rudan bir ili ki kurmak güç gözükmektedir. Buna kar ın ara tırmacılar, alma ık (alternatif) ara tırma stratejilerini geli tirmek üzere çalı malarını sürdürmektedirler