AZERBAYCAN’DA TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN OLUŞUM SÜRECİ ÜZERİNE GENEL DEĞERLENDİRMELER - Ali Taghıyev; Hıfzı Toz; Hakan Altıntaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Milliyetçilik evrensel boyutta ele alınan kavramlardan birisidir. Milliyetçilik yakın çağdan itibaren büyük ses getiren nosyonlardan birisi olmuştur. Her ne kadar Yakın Çağ ile ilgili bir ideoloji olsa da, devletlerin ilk oluştuğu günden beri var olmuştur. Her bir coğrafyanın kendisine özgün milliyetçilik ülküsü vardır. Farklı lisanı, inancı, tarihi ve kültürel yaşamın sonucu milliyetçilik kavramı bu koşullara uygun şekillenmiştir. Azerbaycan’da gün yüzüne çıkmış olan milliyetçilik bir tek amaca hizmet etmiştir ve bu bir tek amaç bağımsızlığın kazanılması idi. Zira bu hususta Azerbaycan Türkleri kendi kültürüne, diline arazi bütünlüğüne sahip çıkmış ve sahip çıkmanın mücadelesinin günümüzde de açık bir şekilde vermektedir. Bu çalışmada XIX. yüzyıldan itibaren Azerbaycan devletinin sınırları içerisinde Türkçülüğün oluşmasını tetikleyen etkenler, Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışı, gelişim süreci, çizdiği yol ve bu hususta verilen mücadeleler hakkında değerlendirme yapılmış ve bilgiler verilmiştir. Çarlık ve Sovyet döneminde Azerbaycan’da Türk milliyetçiliğinin toplumsal hayattaki yansımaları, 1917 Ekim Devriminin Azerbaycan Türkleri için etkisi, analiz edilmiş ve Azerbaycan`da Türk milliyetçiliğinin doğuşu ve gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir.