Ewakuacja sądów Królestwa Polskiego i ich losy Iw czasie pierwszej wojny światowej - Artur Korobowicz (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W momencie wybuchu I wojny światowej na terenach Królestwa Polskiego funkcjonowała organizacja sądowa wprowadzona w 1876 r. Przygotowywana przez prawie 12 lat po upadku powstania styczniowego reforma sądowa w Królestwie Polskim doprowadziła do unifikacji sądowej Królestwa i Rosji.