OECD Ülkelerinde Ekonomik Karmaşıklık, Toplam Faktör Verimliliği ve İhracat Arasındaki Nedensellik İlişkisi - Elif Tuğçe Bozduman (Verimlilik Dergisi)
Amaç: Ülkelerin toplam faktör verimliliğini artırması üretim kapasitesini olumlu etkilerken, ülkelerin ihracat yapısı ve çeşitlendirmesinde de önemli bir etkiye sahip olmaktadır. Elbette bu durum hem ihracat gelirlerini hem de milli geliri doğrudan etkilemektedir. Bir ülkede verimliliğin yüksek olması, dış ticaret rekabet gücünün artışını sağlamakta ekonomik karmaşıklığı artırarak diğer ülkelerden pozitif ayrıştırmaktadır. Bu nedenle, çalışmada 34 OECD ülkesinde ekonomik karmaşıklık, toplam faktör verimliliği ve ihracat arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmaktadır.Yöntem: 2000 ile 2019 yılları arasını kapsayan bu çalışmada Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik testi uygulanmıştır. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre, toplam faktör verimliliği ile ekonomik karmaşıklık arasında çift yönlü, ekonomik karmaşıklık ile ihracat arasında çift yönlü, toplam faktör verimliliği ile ihracat arasında da yine çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Özgünlük: İhracat, ekonomik karmaşıklık ve toplam faktör verimliliği arasındaki etkileşim ülkeler açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu üçlü ilişkinin incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmaması çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır.