Yaşlanan Nüfusa İlişkin Belediyelerin Faaliyetleri - Meryem Arslan (Aile Dergisi)
Yaşlılık dönemi fiziksel, psikolojik, fizyolojik sorunların yaşandığı yaşam süreci içinde bir dönem olarak ifade edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü 26 yıl sonra orta ve düşük gelirli ülkelerin nüfus yapısında yaşlı nüfus oranının %80’lere ulaşacağı tespitinde bulunmuştur. 80 yaş üstü bireylerde ise üç kat artış olacağı beklenmektedir. Yaşlılık döneminin aktif ve sağlıklı bir şekilde geçirilmesi hem yaşlı için, varsa ailesi için hem de yaşlılık hizmetleri vermekle yükümlü olan kamu kurumları için önem arz etmektedir. Yaşlıların uluslararası ve ulusal politika belgeleri doğrultusunda korunması, izole yaşam şartlarından kurtularak bağımsız yaşayan bireyler haline gelmesi vatandaşa en yakın birimler olan belediyelerin de görev alanına girmektedir. Belediyelerin hizmet sunumunda yaşlılara yönelik olarak uygun yöntemleri kullanması kanunlarda öngörülen bir zorunluluktur.