Якудза як криміналізований модус японського воїна (за матеріалами європейського ігрового кіно) - A. V. Tymofeyenko (Культура України)
Запропоновано аналітичний огляд європейських художніх фільмів, на основі якого здійснено спробу виявити основні принципи культурно-мистецької репрезентації образу якудзи. З’ясовано, що для європейського кінематографа характерна репрезентація якудзи в комедійному і драматичному аспектах. Визначено візуальні маркери і художньо-драматургічні принципи відображення персонажів. У висновках обґрунтовано культурно-історичні чинники формування кінематографічних образів японської мафії. Ключові слова: якудза, японська культура, образ Японії, кінематограф, імагологія.