Aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ ve sporda zihinsel dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi - Sermet Toktaş; Abdurrahman Demir (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Zihinsel dayanıklılığı ve duygusal zeka seviyeleri yüksek olan sporcuların stres ve zorluklarla başa çıkabilme, hedeflere odaklanma ve esneklik gösterme yeteneklerinin daha güçlü olduğu yapılan araştırmalarda belirtilmektedir. Bundan dolayı bu çalışmanın amacı, aktif olarak spor yapan üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ ve zihinsel dayanıklılık düzeylerini cinsiyet, spor yaşı ve haftalık antrenman sıklığına göre incelemektir. Bu araştırma betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni aktif olarak spor yapan üniversite öğrencileridir. Örneklemi ise 2022-2023 akademik yılında Adıyaman, Gümüşhane, Artvin Çoruh ve Bayburt Üniversitelerinde öğrenim gören ve aktif spor yaptıklarını belirten üniversite öğrencileridir. Araştırmaya yaş ortalaması 21,69±1,55 olan 147 (%33,7) kadın, 289 (%66,3) erkek olmak üzere toplam 436 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar araştırmaya kolayda örneklem yoluyla dâhil edilmiştir.  Araştırmada; Sporda Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği ve Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü anova testi kullanılmıştır. Bu araştırmanın bulguları aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık ve duygusal zekâ seviyelerinin cinsiyet değişkenine göre erkeklerin lehine, spor yaşı değişkenine göre spor yaşları daha büyük olan katılımcıların lehine ve haftalık antrenman sıklığı değişkenine göre de daha sık antrenman yapan katılımcıların lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir.