پتانسیل‌سنجی مناطق آسیب‌پذیر در برابر مخاطرات طبیعی (مطالعه موردی: شهر رودهن) - امیر صفاری; سارا کیانی; امیرعلی عباس زاده (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
مخاطرات محیطی همواره با خسارات جانی و مالی زیادی همراه هستند و همین مسئله سبب شده است تا بررسی مخاطرات و شناسایی مناطق مخاطرهآفرین دارای اهمیت زیادی باشد. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش به شناسایی مناطق مستعد وقوع مخاطرات طبیعی در محدوده شهری رودهن پرداخته شده است. در این پژوهش به‌منظور دستیابی به اهداف مورد نظر از مدل رقومی ارتفاعی 30 متر، نقشه زمینشناسی 1:100000 و نقشه توپوگرافی 1:50000 منطقه و همچنین لایههای اطلاعاتی مختلف (لایه کانونهای زمینلرزه، کاربری اراضی، خطوط ارتباط و خطوط گسلی) به‌عنوان اطلاعات تحقیق استفاده شده است. ابزار اصلی تحقیق شامل نرمافزار ArcGIS 10.2 و مدلهای مورداستفاده در تحقیق نیز شامل مدل منطق فازی و مدل ANP بوده است. روش کار به این صورت بوده است که ابتدا بر اساس پارامترهای مختلف و مدل تلفیقی منطق فازی و ANP، مناطق مستعد وقوع مخاطره سیلاب و حرکات دامنهای و همچنین مناطق آسیبپذیر در برابر زمینلرزه شناسایی شده است و در ادامه بر مبنای نتایج حاصله، نقشه مخاطرات محدوده شهری رودهن تهیه شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که شهر رودهن پتانسیل بالایی جهت وقوع مخاطرات طبیعی دارد و به‌صورت کلی بخشهای غربی و شمالی شهر رودهن به دلیل نزدیکی به خطوط گسلی، کانونهای زلزله و شیب زیاد، مستعد وقوع حرکات دامنهای و همچنین دارای پتانسیل آسیبپذیری بالا در برابر زمینلرزه هستند. بخشهای میانی منطقه به دلیل نزدیکی به رودخانه، ارتفاع و شیب کم مستعد وقوع سیلاب هستند، همچنین این مناطق نیز پتانسیل آسیبپذیری بالایی در برابر زمینلرزه دارند.