Огляд поточних розробок пристроїв управління ракетним паливом у стані мікрогравітації - Лев Загаєвський; Анатолій Санін (Challenges and Issues of Modern Science)
Політ космічного літального апарату характеризується поперемінною зміною активних та пасивних ділянок траєкторії. На пасивних ділянках траєкторії рідке паливо в баках КЛА знаходиться в стані зниженої або нульової гравітації. При цьому поверхня розділу рідина-газ викривляється під впливом форми баку та балансом сил на вільній поверхні. На пасивній ділянці польоту літальний апарат знаходиться під впливом різного роду сил: