РАЗЛИЧИТИ ОБЛИЦИ ОРГАНИЗОВАЊА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА– КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ - Драгана Васиљевић (Српска правна мисао)
Učešće više lica u ostvarenju krivičnog djela je jedna od karakteristika pojavnih oblika savremenog kriminaliteta. Svi oblici učešća nisu istovjetni i to predstavlja osnovni razlog što su se u savremenom krivičnom pravu izdvojili različiti oblici kriminalnih grupa i organizacija. Pri tome se najviše pažnje posvećuje najznačajnijim vidovima organizovanja više lica u svrhu izvršenja krivičnog djela: maloljetničkim grupama – bandama, organizovanom kriminalu i terorizmu. U prvom dijelu članka pažnja je posvećena osnovnim karakteristikama pomenutih oblika kriminalnog organizovanja, dok su u drugom dijelu predmet obrade njihove sličnosti i razlike.