«Trä är ett väldigt levande material»<subtitle>Mennesker som blir til trær, i tre skandinaviske bildebøker</subtitle> - Beatrice G. Reed (Edda)
Sammendrag Arborære metamorfoser inngår i mytiske tekster fra hele verden. I moderne tid har motivet særlig vært utforsket i barnelitteratur, med Carlo Collodis La avventura di Pinocchio. Storia di un burattino (1883) som et av de mest innflytelsesrike eksemplene. Mens Pinocchio-narrativet i stor grad er blitt tolket som utvikling fra en rå naturtilstand til en modnere kulturell eksistens, synes forvandling fra menneske til tre å være langt mer ambivalent. Det unge forskningsfeltet kritiske plantestudier gir anledning til å utforske motivets aksentuering av forholdet mellom menneske og tre på nye måter. Artikkelen undersøker tre skandinaviske bildebøker for barn gjennom en slik planteorientert tilnærming. Metamorfosen står sentralt i Hans Sande og Olav Hagens Plommetreet (1984), Anna Jacobina Jacobsens Baglænsk (2019) og Lisen Adbåges Furan (2021). Ved å undersøke hvordan forvandlingen skildres i de tre bildebøkene, søker bidraget å belyse den arborære metamorfosens økokritiske potensial.