Analiza wysokości opadów maksymalnych z modelu PMAXTP i ich zastosowanie do weryfikacji działania miejskiego systemu odwodnienia - Barszcz, Mariusz Paweł; Kazanowska, Ewa; Wasilewicz, Michał (Przegląd Geograficzny)
Prawidłowe wyznaczenie wielkości opadu deszczowego na obszarze zlewni, w kontekście czasu jego trwania i prawdopodobieństwa przewyższenia, stanowi podstawę projektowania, weryfikacji i eksploatacji systemów odwodnieniowych (kanalizacyjnych) w miastach. Opracowanie i wdrożenie przez IMGW-PIB w 2022 r. modeli opadowych PMAXTP, obejmujących swoim zasięgiem całą Polskę, umożliwia bezpłatny dostęp do aktualnych i wiarygodnych informacji o lokalnych wysokościach (natężeniach) opadów maksymalnych. W pracy przedstawiono wyniki analiz, które obejmowały porównanie wysokości opadów o określonych charakterystykach (czasach trwania w zakresie 54320 min oraz prawdopodobieństwach 250%), wyznaczonych z modelu PMAXTP dla stacji meteorologicznej Warszawa-Bielany, względem korespondujących wielkości z tradycyjnie dotychczas stosowanych modeli Błaszczyka i Bogdanowicz-Stachý. Przeprowadzone analizy obejmowały również weryfikację przestrzennej zmienności opadów z modeli PMAXTP oraz działania systemu kanalizacji deszczowej na obszarze Lotniska Chopina. Stwierdzono m.in., że aktualne wysokości (kwantyle) opadów z modelu PMAXTP charakteryzują się przeważnie niższymi wartościami w porównaniu do adekwatnych danych z historycznego modelu Bogdanowicz-Stachý. Wskazano na znaczące różnice w wielkościach opadów z modeli PMAXTP dla stacji pomiarowych Warszawa-Bielany i Świder oddalonych od siebie o ok. 27 km. W wyniku hydrodynamicznych symulacji w modelu SWMM ustalono, że przyjęte modele opadowe mają znaczący wpływ na wartości przepływu wód w badanej zlewni. Uzyskano informacje o występowaniu przeciążeń dla określonych kanałów deszczowych i wylewów na obszarze Lotniska Chopina.