MOJE SJEĆANJE NA POLUSTOLJETNO PRIJATELJSTVO S PROF. ANTOM GLAVIČIĆEM - MIRA KOLAR DIMITRIJEVIĆ (Senjski Zbornik)
Autorica u sjećanjima prikazuje svoje polustoljetno prijateljstvo i suradnju s prof. Antom Glavičićem, velikim senjskim muzealcem. Tijekom suradnje, od 1952. do 2003., autorica je objavila 13 radova u Senjskom zborniku. Njezini se radovi uglavnom odnose na teme iz gospodarske povijesti Senja (trgovačko-obrtnička komora u Senju, nikada sagrađena senjska željeznica) i gospodarskog života Senja tijekom Drugoga svjetskog rata, ali ima i drugih zanimljivih tema, pri čemu su nanovo otkriveni životi nekih znamenitih u historiografiji i politici zaboravljenih Senjana. Objavljeni radovi su znatnimdijelom utjecali na cjelokupno autoričino viđenje gospodarske povijesti Hrvatske, ali i nacionalne povijesti 19. i 20. stoljeća. Dakako, ovi radovi ne bi mogli biti napisani da nije bilo međusobne suradnje autorice i prof. Ante Glavičića, urednika Senjskog zbornika od 1980. do 2003. godine, što je dokumentirano citatima iz pisama Ante Glavičića. Rad je primjer kako se može ostvariti mnogo kada se pred očima ima dobar cilj.