Kobiety ziemi płockiej w powstaniu styczniowym 1863 r. - Zofia Kuźniewska (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Rok 2023 to 160 rocznica wybuchu powstania styczniowego. Skłania ona do zwrócenia szczególnej uwagi nad tym ważnym dla Polski wydarzeniem oraz nad bohaterami poświęcającymi swe życie dla wyzwolenia Ojczyzny. Wśród bohaterów, którymi najczęściej w takich sytuacjach byli mężczyźni, to w tym wydarzeniu, jakim było powstanie styczniowe, bohaterkami były także kobiety.