Gazneliler ile Selçuklular Döneminde Taberistan Bölgesi ve Ziyâriler - Esin KÜÇÜKBEKİR (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Günümüzde İran topraklarının kuzey kısmında yer alan ve Mazenderan olarak adlandırılan Taberistan bölgesi tarih boyunca birçok hanedan tarafından idare edilmiştir. Selçukluların 11. yüzyılda Horasan bölgesine gelip Gaznelilerin hâkimiyet sahalarını ele geçirmeden önce, Taberistan Gazneliler tarafından yönetiliyordu. Selçuklular İran coğrafyasına hâkim olmaya başladıktan kısa bir süre sonra Taberistan Bölgesine gelmişler ve mahalli hanedan olan Ziyâriler üzerine hâkimiyet kurmuşlardır. 11. yüzyılın sonlarına kadar Selçukluların hâkimiyeti altında kalan Ziyâriler, Hasan Sabbah’a bağlı İsmailîler tarafından ortadan kaldırılmıştır. Araştırmada, Taberistan bölgesinde Gazneli-Selçuklu hâkimiyeti ve bu hâkimiyet süresi içinde Ziyâriler ile olan siyasi ilişkiler incelenmiştir.