Правове забезпечення охорони лісогосподарських земель в сучасних умовах - A. B. Korsun-Tsurkan (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджується правове забезпечення охорони земель лісогосподарського призначення в сучасних умовах. Охорона суб’єктивних прав власників лісогосподарських земель та користувачів цими землями, а також охорона встановленого порядку використання даних земель цими суб’єктами створює необхідне підґрунтя та належні умови здійснення ними господарської та іншої діяльності. Аналізуючи чинне земельне та лісове законодавство як нормативно-правову охорону даних земель, автор приходить до висновку, що особливості правового режиму лісогосподарських земель зумовлюють і специфіку їх охорони. Йдеться про те, що названі землі виступають одночасно в якості просторово-операційного базису і основного засобу виробництва в лісовому господарстві. Від стану земель лісогосподарського призначення безпосередньо залежить і стан лісових ресурсів. Отже реалізація землеохоронних заходів дозволяє позитивно впливати і на охорону лісів, які законодавець відносить до національного багатства.