КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО РОЗУМІННЯ СУТНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОФЕСІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ - Анатолій Лівінський; Ульяна Бортник (Економіка та суспільство)
Систематизовано підходи вчених до визначення категорії «управління професійним розвитком персоналу організації». Виділено основні існуючі концептуальні підходи до розуміння сутності управління професійним розвитком персоналу організації: системний, компетентнісний, особистісно-орієнтований, інноваційний, психологічний, адаптаційний, інституційний, процесуальний підходи. Виокремлено представників та основні аспекти кожного концептуального підходу. На основі дослідження вказаних підходів сформовано визначення категорії «управління професійним розвитком персоналу організації» як систематичного процесу планування, організації, реалізації та контролю заходів, спрямованих на розвиток знань, навичок і компетенцій працівників відповідно до потреб організації та індивідуальних цілей, що передбачає створення сприятливого середовища для постійного навчання, адаптації та інноваційного розвитку, що дозволяє працівникам успішно адаптуватися до змін і зростати професійно.