Grenseoverskridende forpliktelser<subtitle>NAVs trygdeskandale i et forvaltningsteoretisk perspektiv</subtitle> - Erik Oddvar Eriksen (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Hva forårsaket trygdeskandalen i NAV? Det er forvaltningen som står for praktiseringen av regelverket. Fra forskningen vet vi imidlertid at forvaltningens praksis kan variere selv om den er bundet av legalitetsprinsippet. Ikke alle vurderer rettsregler og saker likt. Kunnskap, forståelse og holdninger spiller inn. For å belyse NAVs feilpraktisering av regelverket lanseres tre forvaltningsteoretiske modeller som åpner for å spørre om skandalen skyldtes sviktende kunnskap, politisering eller manglende evne til å harmonisere ulike hensyn. Selv om den strukturelle ubalansen som er innbygd i EØS-avtalen, forårsaker kunnskapsproblemer, er denne forklaringen utilfredsstillende. Siden ikke alle var uvitende, søkes forklaringen i det politiske ønsket om å redusere trygdeeksport understøttet av doktrinen om et nasjonalt handlingsrom i slike saker. Denne doktrinen skaper lett usikkerhet og lojalitetskonflikter i forvaltningen.