Akkaya, M. A., Polat, Ö., Alır Derbent, G. (2022). COVID-19 Salgın Döneminin Kültürel Etkileşim ve Sosyalleşme Mekânı Olarak Halk Kütüphanelerine Etkisi: Normalleşme Süreci için Öneriler Eşliğinde İzmir Örneği. ISBN:978-625-8410-78-5 - Sinan Güneş (Türk Kütüphaneciliği)
COVID-19 Salgın Döneminin Kültürel Etkileşim ve Sosyalleşme Mekânı Olarak Halk Kütüphanelerine Etkisi: Normalleşme Süreci İçin Öneriler Eşliğinde İzmir Örneği Araştırma kitabına yönelik inceleme adına hazırlanan bu çalışmada, kitabın tüm bölümleri incelenmiş, konusal bütünlüğe göre değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada Covid-19 ile ilgili kapsam içeriği, bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalar, halk kütüphanelerinin salgın dönemini nasıl karşıladığı, ne tür hizmetler verebildiği, hizmetleri verirken hangi güçlüklerle karşılaşıldığı, bu güçlükleri aşabilme yolları İzmir Halk Kütüphaneleri temelinde istatistiki verilere dayanarak incelenmiştir. Özellikle İzmir Halk Kütüphanelerinde görev yapan halk kütüphanecileri ile iletişime geçilerek elde edilen istatistiki veriler son derece önemli vurgulamaları gözler önüne sermiştir. Salgın döneminin ülkelere ve toplumlara getirdiği tahribat halk kütüphanelerini kullanan her yaştan okuyucuya da uğramıştır. Elde edilen istatistiki veriler titizlikle incelenmiş ve tablo analizleri çalışma içerisinde yer almıştır. Salgın döneminde halk kütüphanelerindeki değişimi gözler önüne seren eserin incelemesi yapılırken farklı ülke ve toplumlarına ait kütüphanelerin de ne tür süreçler içerisinde bu dönemi karşıladığını görmek, ülkemizde kütüphanecilik hizmetlerin nasıl yapıldığı ile ilgili yorumlamaları karşılaştırma fırsatı da vermiştir. Bu anlamda salgın döneminin tüm dünya toplumlarında kütüphanelerin işleyişlerini etkilediğini görerek toplumların bilgi ihtiyaçlarını karşılama noktasında misyonu bulunan halk kütüphanelerinin gelişim süreçlerini değerlendirmek literatür için ayrıca önem teşkil etmektedir. Son olarak İzmir Halk Kütüphanelerinde bu süreç öncesi, sırası ve sonrasında ne tür işleyişlerin gerçekleştiğini araştıran bu eserin incelemesi günümüz ve geleceğimizde halk kütüphanelerinin hayatımızdaki yeri ve önemini gösterdiğini söylemek doğru olacaktır.