Protecting National Interests through Non-Standard Institutional Frameworks: The Case of the International Commission on Missing Persons (ICMP) - Vesna Knežević-Predić; Janja Simentić Popović (Međunarodni Problemi)
Ovaj rad istražuje faktore koji su doprineli uspehu Međunarodne komisije za nestala lica koja je osnovana 1996. godine kako bi se rešilo pitanje nestalih osoba iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Misija Međunarodne komisije se kasnije proširila i na podsticanje saradnje među državama i pružanje stručne pomoći u pronalaženju nestalih osoba usled sukoba, kršenja ljudskih prava i katastrofa. Ovo istraživanje se zasniva na hipotezi da uspeh Međunarodne komisije proizilazi iz sadejstva egzogenih faktora, kao što su promene u međunarodnom pravu i humanitarnim paradigmama, i endogenih faktora, uključujući fleksibilan institucionalni dizajn Komisije i pristup radu koji je zasnovan na stručnosti. Putem analize strukture i funkcija Međunarodne komisije ovo istraživanje naglašava značaj prilagodljivosti i stručnosti u efikasnom radu međunarodnih organizacija. Delovanje Međunarodne komisije za nestala lica u Republici Srbiji i na teritoriji Kosova pruža uvid u to kako nestandardni institucionalni okviri mogu zaobići političke složenosti kako bi se postigli značajni humanitarni rezultati, ostvarujući neophodnu ravnotežu između nacionalnih interesa i međunarodnih obaveza humanitarne prirode.