Samenspel in stedelijke vernieuwing - Nicole Plasschaert (A+BE: Architecture and the Built Environment)
Investeringen door woningcorporaties zijn van groot belang voor de continuïteit van de stedelijke vernieuwing in Nederland. Corporaties keren echter terug naar hun kerntaak en zijn terughoudend om te werken aan herdifferentiatie van vernieuwingswijken. Dit proefschrift maakt inzichtelijk op welke wijze investeringsbeslissingen van woningcorporaties in stedelijke vernieuwing tot stand komen in samenwerking met andere actoren. Op basis van een casestudy zijn eerst factoren verkend die van invloed zijn op het investeringsgedrag. Vervolgens is aan de hand van gamesimulaties onderzocht of corporaties en respectievelijk beleggers, bouwers en gemeenten elkaar kunnen stimuleren om te investeren door een andere samenwerkingswijze. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat er met name kansen liggen in de samenwerking van corporaties met beleggers en gemeenten. In het samenspel met beleggers is onder meer transparantie van belang en is cultuurverschil een belemmerende factor. In het samenspel met bouwers leiden langdurige samenwerkingsafspraken tot meer snelheid in investeringsbeslissingen, maar niet tot de gewenste kostenreductie. In het samenspel met gemeenten zijn een gedeelde visie en een wederkerige vertrouwensrelatie van groot belang.