Robot - Magdalena Rudzka (Kwartalnik Filmowy)
Siła kina science fiction tkwi w tym, że zawiera ono zarówno czystą fikcję, jak i bezpośrednie odniesienia do realnych możliwości człowieka, dlatego kosmici i roboty, najliczniejsi bohaterowie sci-fi, zawsze są przerysowaniem lub zaprzeczeniem pewnych ludzkich cech. Roboty według Rudzkiej dzielą się na sztuczne umysły i sztuczne ciała. Analizując te pierwsze, autorka przytacza przykłady z literatury i filmu, aby poruszyć problemy często eksplorowane przez filmy science fiction, takie jak tożsamość emocjonalna, brak zdolności do współodczuwania przez myślące maszyny. Analizując te drugie, omawia przykłady fantastycznych i realnych możliwości transformacji ciała, np. wymiany zużytych organów, klonowania czy chirurgii plastycznej.