Podstawy praw człowieka w Deklaracji Praw Wirginii w świetle myśli Johna Locke’a - Piotr Tomczyk (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W historii praw człowieka Deklaracja Praw Wirginii z 1776 r. zajmuje szczególne miejsce. Jest to pierwszy dokument konstytucyjny, kodyﬁ kujący uprawnienia przysługujące każdemu człowiekowi z samej racji bycia istotą ludzką. W akcie tym dokonuje się przejście praw człowieka ze sfery myśli i idei do sfery konstytuującej ustrój państwowy.