Aditivna proizvodnja u kemijskom inženjerstvu. Prvi dio: procesi za polimere - Domagoj Vrsaljko; Marijan-Pere Marković; Ivan Karlo Cingesar; Filip Car (Kemija u Industriji)
Aditivna proizvodnja, obično poznata kao 3D-ispis, skup je procesa koji stvara objekte dodavanjem materijala izravno iz digitalnih modela. Aditivnom proizvodnjom moguće je izraditi dijelove dodavanjem materijala točno tamo gdje je materijal potreban, smanjujući na taj način otpad i omogućavajući izradu predmeta složene geometrije koju je teško ili nemoguće postići konvencionalnim tehnikama. Primjena aditivne proizvodnje je i u kemijskom inženjerstvu sve važnija, a veže se uz četiri područja djelovanja: za krajnju upotrebu aditivno proizvedenih objekata; za proizvodnju farmaceutskih proizvoda; za razvoj novih materijala i za implementaciju 3D-pisača u Industriju 4.0. U ovome radu dan je pregled procesa aditivne proizvodnje koji se primjenjuju za proizvodnju polimernih proizvoda te njihova primjena u kemijskom inženjerstvu. Tehnologije poput višemlazne fuzije (MJF), stereolitografije (SLA) i digitalne obrade svjetlom (DLP) otvaraju nove mogućnosti za preciznu i održivu proizvodnju, dok jednostavniji postupci poput proizvodnje rastaljenim filamentom (FFF) osiguravaju široku pristupačnost. S daljnjim razvojem, aditivna proizvodnja će nastaviti igrati ključnu ulogu u transformaciji industrijskih praksi, osobito u kontekstu Industrije 4.0.