İLETİŞİM ARAŞTIRMALARINDA ÇERÇEVELEME PARADİGMASI: SON DÖNEME AİT BİR İNCELEME - Hüseyin Özarslan; M. Güran (Selçuk İletişim)
Çerçeveleme teorisi iletişim biliminin bütün alanlarında kullanılan teorik ve ampirik bir paradigma haline gelmiştir. Bu çalışmada, çerçeveleme araştırmalarının yaygınlığını ve kullanılan yöntemleri incelemek için 84 hakemli dergiden 4 yılda elde edilen çerçeveleme literatürü analize tabi tutulmuştur. Örnekleme Journal Citation Report'ta Institute for Scientific Information'a ait SSCI'da (web of knowledge) “iletişim dergisi” olarak geçen dergiler alınarak anahtar kelime taraması yapılmıştır. Ana bulgular, son dört yılda sosyal bilimlerin değişik alanlarında yapılan iletişim araştırmalarında, çerçeveleme kavram ve yöntemlerinin kullanım biçimlerinin çeşitliliğini ve teorik farklılıkları koruduğunu, en sık kullanılan yöntemin çerçeve tespiti araştırmaları olduğu ortaya koymuştur.