Barnfrihet: Hvorfor ønsker noen ikke å ha barn? - Melissa Geelmuyden Andersen (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Denne artikkelen handler om hva som gjør at noen mennesker ønsker å være barnfri. Betegnelsen «barnfri» er ment å beskrive personer som lever uten barn fordi de ønsker eller har valgt det selv. Datamaterialet er åtte kvalitative intervjuer med tre menn og fem kvinner mellom 38 og 54 år som alle identifiserer seg som barnfrie. Artikkelen utforsker innvirkningen av individuelle og sosiale faktorer for informantenes ønsker og valg om å være barnfri og diskuterer skillet mellom barnfrihet og ufrivillig barnløshet. Resultatene viser at informantenes forståelse av å være barnfri er noe som har utviklet seg gjennom ulike livsløpsprosesser, der ulike forhold i livssituasjonen har hatt betydning for ønsket eller valget om å leve uten barn. De fleste informantene kunne vært åpen for å få barn dersom livssituasjonen hadde utviklet seg til å bli annerledes.