Çukurca İlçesinin Yerleşime Uygunluk Açısından Değerlendirilmesi - Burak YEŞİL; Ali ATEŞ; Adil ÖZDEMİR (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, Çukurca ilçesinin yerleşimi için uygun, önlemli ve uygun olmayan alanların sınırlarının belirlenmesi amaç edinilmiştir. Bu amaca yönelik olarak, arazi çalışmaları kapsamında jeolojik birimlerin litolojik sınırları çizilmiş, tektonik hatlar belirlenmiş ve 1/2000 ölçekli mühendislik jeolojisi ve yerleşime uygunluk haritası yapılmıştır. Ayrıca, jeoteknik amaçlı sondajlardan elde edilen standart penetrasyon deney (SPT) verileri ile konsolidasyon oturması ve taşıma gücü hesapları, kaya ve zeminlerin fiziksel özelliklerinin araştırılması için kullanılmıştır. Diğer yandan, kütle hareketi (heyelan vb.) potansiyeli taşıyan ve yüksek topografik eğim değerine sahip olan alanlar (α≥ % 30) belirlenmiştir. Mühendislik jeolojisi ve jeoteknik incelemeler birlikte ele alınarak sonuçta “Çukurca İlçesi” ve çevresini oluşturan alan, yerleşime uygunluk açısından değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Çukurca, SPT, Oturma analizi, Taşıma gücü, Yerleşime Uygunluk