Zemgales slieču transports 19.–20. gs. - Una Bērente (Latvijas Universitātes Žurnāls. Vēsture)
Rakstā aplūkoti slieču transportlīdzekļi Zemgales vēsturiskajās zemēs, balstoties uz lietiskajiem avotiem, kas saglabāti akreditētajās atmiņu institūcijās, kā arī uz rakstītajiem avotiem un literatūru. Analizētie lietiskie avoti datējami ar laiku no 19. gs. beigām līdz 20. gs. 70. gadiem un ļauj izsekot abu tipu slieču transportlīdzekļu, ragavu un kamanu, attīstības gaitai, lai gan līdz mūsdienām saglabājies neliels šo braucamrīku skaits. Nelielais saglabājušos ragavu un kamanu skaits saistāms ar apstākli, ka Zemgalē industriālās revolūcijas ietekmē zirgvilkmes transports strauji aizstāts ar tvaika dzinējiem un vēlāk mehanizētiem transportlīdzekļiem. Tādēļ slieču transportlīdzekļus vairs neizmantoja ikdienas darbu veikšanai, tie zaudēja savu kādreizējo nozīmi un laika gaitā izzuda. Apzinātais materiāls tomēr ļauj izdarīt plašākus secinājumus par transporta izgatavošanas un lietošanas tendencēm, koka amatnieku profesionālo attīstību un veiktspēju.