ФІСКАЛЬНІ АКЦЕНТИ ОПОДАТКУВАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Лариса Сідельникова; Катерина Граділь (Економіка та суспільство)
Досліджена бюджетоутворююча роль податку на прибуток підприємств у вітчизняному фіскальному просторі у довоєнні роки, в період гібридної війни і під час широкомасштабного вторгнення рф. Зроблено оцінку ефективності бюджетного планування цього податку. Висвітлено трансформації податкової політики у сфері оподаткування прибутку в умовах війни. Проведено порівняння ставки корпоративного прибуткового податку в Україні та країнах ЄС. Акцентовано увагу на стійкій кореляції між оподаткуванням доходів юридичних осіб та економічним зростанням. Виокремлено найбільш перспективні галузі в контексті збільшення надходжень цього податку до бюджету Визначені фіскальний потенціал та ефективна ставка податку на прибуток підприємств в Україні. Зроблено акцент на необхідності збалансування фіскальних інтересів держави з потребами бізнесу для забезпечення стійкості податкової системи.