بررسی تأثیر فرهنگ سلسله‌مراتبی و بازاری بر فساد اداری - علی احمد امیری (غالب)
فساد اداری، پدیده‌یی شوم است، که بیش‌تر کشورها با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند؛ برای ریشه‌کن‌کردن این پدیدۀ شوم، عوامل متعددی وجود دارد، که یکی از این عوامل، فرهنگ سازمانی می‌باشد. بناءً پژوهش حاضر تحت نام بررسی تأثیر فرهنگ سلسله‌مراتبی و بازاری بر فساد اداری در سازمان‌های دولتی ولايت‌های هرات و فراه می‌باشد، که فرهنگ سلسله‌مراتبی و بازاری به‌عنوان متغیرهای مستقل و فساد اداری به‌عنوان متغیر تابع می‌باشد. هدف اصلی موردبررسی در این پژوهش، بررسی تأثیر فرهنگ سلسله‌مراتبی و بازاری بر فساد اداری در سازمان‌های دولتی هرات و فراه بوده است. سؤال اصلی این تحقیق این بوده است که: آیا فرهنگ سلسله‌مرابتی و بازاری بر فساد اداری تأثیر معنادار دارد؟ چنان به نظر می‌رسد که: بین فرهنگ سلسله‌مراتبی و بازاری بر فساد اداری رابطة معنادار و منفی وجود دارد. داده‌ها بعد از جمع‌آوری از طریق برنامۀ Smart PLS مورد آزمون قرار گرفته‌است. جامعة آماری این تحقیق، ۷۰ سازمان دولتی هرات و فراه بودند، که به روش تصادفی برای شان پرسش‌نامه توزیع گردید و مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. روش پژوهش در این تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ جمع‌آوری داده‌ها، کمی بوده است. نتایج حاکی از آن است، که فرهنگ سلسله‌مراتبی بر فساد اداری تأثیر منفی دارد؛ یعنی با افزایش یکی، دیگری کاهش و با کاهش یکی، دیگری افزایش می‌یابد؛ و بین فرهنگ بازاری و فساد اداری رابطۀ معناداری وجود ندارد‌.