Експериментальне дослідження характеристик керуючого клапана типу “сопло-заслінка” гідравлічних систем автоматичного керування - Литвяк О.М.; Комар С.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Представлені результати експериментальних досліджень керуючого клапана типу “сопло-заслінка”, що використовується в насосі-регуляторі НР-3. В результаті аналізу експериментальних статичних хара-ктеристик виявлені нехарактерні нелінійні ділянки. Нелінійність характеристики пов’язана з якістю виго-товлення керуючого клапана і може призводити до неправильної роботи насоса-регулятора і в цілому сис-теми автоматичного керування двигуном. Показано, що статична характеристика керуючого клапана може слугувати підтвердженням якості виготовлення клапана на ранніх стадіях виробництва.