ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ IT-ПОСЛУГ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Олександр Огородник; Ірина Грінько (Економіка та суспільство)
У цій статті досліджено вплив внутрішніх та зовнішніх чинників на формування експортного потенціалу IT-послуг України. З використанням панельних даних за 2019-2024 роки для п’яти ключових ринків-споживачів (США, Мальта, Великобританія, Кіпр, Ізраїль) проведено кореляційно-регресійний аналіз для визначення наявності та сили впливу факторів на обсяги експорту. Отримані результати підтвердили, що кількість ІТ-спеціалістів і рівень цифровізації відіграють провідну роль у нарощенні обсягів експорту, тоді як торговельні бар’єри створюють значний стримуючий ефект. З метою підтримки експортного потенціалу на основі результатів дослідження розроблено ряд рекомендацій, зокрема: посилення співпраці між бізнесом і університетами, сприяння розширенню цифровізації, а також стимулювання зростання кількості ІТ-спеціалістів шляхом спрощення регуляцій та зменшення податкового навантаження.