IMPACTUL EXERCIȚIILOR FIZICE ASUPRA ÎMBUNĂTĂRII POSTURII ȘI REDUCERII SUPRAPONDEREI LA COPII - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Conform datelor raportate în literatură, rata supraponderalității și obezității la copii este în continuă creștere. O tendință similară este observată în prevalența defectelor posturale. În studiile anterioare, numeroși autori au investigat factorii care contribuie la obezitate sau defecte posturale, deși de obicei se concentrează asupra acestor probleme separat. Defectele posturale reprezintă o altă problemă majoră de sănătate, afectând 30–69% dintre copii și adolescenți în Republica Moldova. Scopul studiului este evaluarea impactului exercițiilor fizice asupra corectării posturii și îmbunătățirii sănătății generale la copiii supraponderali. Obiectivul studiului a fost de a determina eficiența exercițiilor fizice în corectarea posturii incorecte și reducerea masei corporale la copiii supraponderali. Exercițiile fizice au avut un impact semnificativ asupra copiilor cu exces de greutate și postură deficitară, reducând greutatea și IMC-ul, precum și corectând unghiurile hiperkifozei toracice și hiperlordozei. Aceste rezultate demonstrează eficiența programului în reducerea greutății excesive și îmbunătățirea posturii. Cuvinte-cheie: control postural, afecțiuni ortopedice ale piciorului, kinetoterapie, proces de recuperare, stabilografie computerizată, stabilitate, echilibru, acțiune motorie, postură.