Toplum 5.0 Sürecinde Türkiye’de Eğitimde Dijital Dönüşüm - Ercan Çimşir; Kübra Bal; Aslihan Kocaman Karoğlu (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bilgi toplumundan akıllı topluma geçişin konuşulduğu bu günlerde, hayatın her safhasında gerçekleşen dijitalleşmeden bahsedilmektedir. Bu yeni dijital çağda, günlük hayatımızdaki teknolojik değişimlerin insan hayatı üzerindeki etkilerinin farkına varılmasıyla beraber, eğitim ortamlarında da önemli dönüşümlerin yaşanması kaçınılmaz hâle gelmiştir. Bu çalışmada toplum 5.0’a geçiş sürecinde eğitimde dijitalleşmeden bahsedilmiş, Eğitim 1.0’dan 4.0’a eğitimde dönüşüme değinilmiş, dijital dönüşümle ilgili uygulamalar incelenmiş, Türkiye’de formal ve informal düzeyde dijital dönüşüm kapsamındaki çalışma ve uygulamalar sunulmuştur. Aynı zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde Türkiye’de eğitimde yapılan uygulamalar ortaya konulmuş ve eğitimde dijital dönüşüme olan etkileri tartışılmıştır. Dijitalleşmenin ön planda tutulduğu bu günlerde, eğitimde dijitalleşme sürecinde araç ve yöntemlerin incelenmesi, konuyla ilgili yapılan uygulama ve örneklerin bir araya getirilmesi, Türkiye’de eğitimde dijital dönüşüm konusundaki hedeflerin gerçekleştirilmesi açısından yol gösterici olacaktır.