Pandemi Sonrası Sağlıklı Yaşama Odaklanma: Konaklama İşletmeleri Çalışanlarının Sigara Tüketimi Üzerine Bir Araştırma - Betül Garda (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmada konaklama işletmeleri çalışanlarının sigara kullanım alışkanlıklarının incelenmesi, sigara içme alışkanlığının deseninin ortaya çıkarılması ve sigara içme alışkanlığı ile işyeri performansı arasında bir bağlantının olup olmadığının sorgulanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda yapılan anketler Konya’daki 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmeleri çalışanlarına uygulanmış, yapılan incelemeler sonucunda 200 geçerli anket formu değerlendirilmiştir. Toplanan veriler sınıflandırılarak Ki Kare anlamlılık, korelasyon, frekans dağılımı analizleri uygulanmış, ortalama, medyan, standart sapma gibi istatistiksel göstergeler de dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda konaklama işletmelerinde çalışanların büyük bir bölümünün sigara kullandıkları, sigara içme durumunun lise ve üniversite mezunlarında çok yüksek olduğu, eğitim, gelir ve yaş yüksekliğinin çalışanların sigara harcamalarında artışa sebep olduğu, kadınların erkeklere oranla daha az sigara içtikleri ancak mola sürelerinin uzun olduğu, erkeklerin ise, daha sıklıkla molaya çıktıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışmada sigara içme ile performans arasında doğrusal bir ilişki olduğuna dair bir bulgu elde edilmemiştir. Diğer yandan araştırmada sigara içmeyen grubun da sigara içenlerde iş kaybı ya da performans düşüklüğü gözlemlediğine dair bir yargının olmadığı görülmüştür. Dolayısıyla, bu çalışmada otel çalışanlarının sigara içme ya da içmeme durumunda performansta bir değişme olacağı konusunda iddia edilen görüşlerin doğru olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu araştırma sigara alışkanlığının zararlarını ve verimliliğe olan etkilerini tekrar vurgulayarak işyerlerinde farkındalık oluşturulması, işyerinde önlem programlarının oluşturulması açısından değer taşımaktadır.