Azot ve Fosforun Arpa Tanesinin Bazı Makro ve Mikro Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi - Fahri Sönmez (Journal of Agricultural Sciences)
Entomopatojen nematodlar olarak Steinemema, Neosteinemema (Rhabditida: Stelnernematidae) ve Heterorhabditis (Rhabditida Heterorhabditidae ) cinslerine ait türler, böceklerle biyolojik mücadelede, diğer nematod gruplarına göre çok daha önemli bir yere sahiptir. Steinemema feltiae (Filipjev 1934) Woust, Mracek, Gerdin and Bedding, 1982 ülkemizde ilk kaydedilen entomopatojen nematod türüdür. Bu tür, Özer et al (1995) tarafından Rize' de tespit edilmiştir Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Kampüs alanından alınan toprak örnekleri içerisinden Heterorhabditis marelatus Liu and Berry 1996 (Rhabditida Heterorhabditidae) bulunmuştur Söz konusu türün erkek birey ve enfektif larvalarına ait morfolojik ve morfometrik özellikleri belirlenerek orijinal tanımı ile karşılaştırılmış, hayat çemberi kontrollü koşullarda takip edilmiş ve literatür kayıtlarına göre yayılış alanı ve konukçuları hakkında bilgi verilmiştir Çalışmada saptanan H marelatus Türkiye nematod faunası için yeni kayıt niteliğindedir.