ÜST-ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLER, DEMOKRASİ VE YOLSUZLUK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ - Dilek Şahin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmanın esas amacı, üst-orta gelirli ülkelerde ekonomik özgürlükler,demokrasi ve yolsuzluk ilişkisinin analizidir. Çalışmada 1998-2014 dönemi elealınmış ve panel veri yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada değişkenlerindurağanlıkları araştırılmıştır. Ardındandeğişkenler arasında eş bütünleşme ilişkisi Pedroni eş bütünleşme testi ileanaliz edilmiştir. Sonuç olarak değişkenlerin birinci dereceden durağanoldukları ve değişkenler arasında uzun dönemli ilişki olduğu görülmüştür. Grangernedensellik analizi sonucunda kısa dönemde ekonomik özgürlükler ve yolsuzlukarasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu görülmüştür. Uzun dönemde ise,demokrasinin ve yolsuzlukların ekonomik özgürlüklerin nedeni olduğu sonucunaulaşılmıştır.