Lozan Konferansı’nda Görüşülen Ana Sorunların Kamuoyuna Yansıması: The Alliance Review ve The Daily Journal Gazeteleri Örneği - Pelin Helvacı (Tarih ve Tarihçi)
Müttefik Devletler, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Almanya ile Versailles, Avusturya ile St. Germain, Bulgaristan ile Neuilly ve Macaristan ile Trianon Antlaşması imzalamıştı. Osmanlı Devleti ile ise 10 Ağustos 1920’de Sèvres Antlaşması imzalanmıştı. Milli Mücadeleden sonra Misak-ı Milli olarak kabul edilen gerçekçi sınırların çizilmesini sağlamak üzere Mudanya Mütarekesi’ni takiben tarafsız olan İsviçre’nin Lozan şehrinde bir barış konferansı toplanmıştı. Dünya basınından gazetecilerin takip ettiği konferansa Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gözlemci olarak katılmış, Amerikan basını da konferansı yakından takip etmiştir. ABD’nin kuzeydoğusunda yer alan Ohio eyaletinin gazeteleri The Alliance Review ve Daily Journal da çeşitli ajanslar aracılığıyla konferansla ilgili haberleri okuyucularına vermiştir. Konferansın kesilmesi sürecinde zaman zaman gözlemci statüsünden çıkarak arabulucu olan ABD, konferans boyunca “açık kapı” politikasını benimsemiş, Müttefiklere sağlanan ayrıcalıklardan yararlanmayı hedeflemiştir. Amerikan Senatosu bu antlaşmayı onaylamasa da Türk heyeti antlaşmanın imzalanmasının ardından Lozan’dan hemen dönmemiş, 6 Ağustos 1923’te ABD ile dostluk antlaşması imzalamıştır.