Aktualność „Wielkiej karty kaznodziejstwa” papieża Benedykta XV - ks. Wojciech Turowski (Studia Teologiczne)
Zadaniem Kościoła jest głosić Chrystusa. W każdej epoce dziejów Kościoła stawia się pytanie jak to robić dziś, aby czynić to owocnie? Taką troskę wyraził papież Benedykt XV pisząc encyklikę Humani generis redemptionem (1917). Umieszczony w kontekście historycznym, artykuł jest syntezą myśli papieża początku XX wieku na temat przepowiadania i przepowiadających. W artykule ukazano aktualność kościelnego dokumentu na temat przepowiadania. W ciąż na czasie są następujące postulaty Benedykta XV: troska biskupów o jakość przepowiadania w diecezjach; dobre przygotowanie formacyjne, intelektualne, ale i homiletyczne w seminariach duchownych; osobista troska głosicieli o własne uświęcenie, by skutecznie głosić słowo Boże.