Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi - Figen Kılıç; Hikmet Doğrul (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğini tercih etmelerine neden olan faktörlerin ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının incelenmesidir. Araştırmada betimsel yöntem tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda eğitim gören 170 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Aşkar ve Erden (1987) tarafından geliştirilen ‘’Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği’’ kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum puanlarının; cinsiyet, yaşadıkları yer, sınıf düzeyleri, tercih sıraları, mezun oldukları lise türü ve ailelerinde öğretmen bulunma durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmekteyken; tercihlere etki eden faktörler, tercihlere etki eden kişiler, alandan memnuniyet durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucunu ortaya koymuştur.