Obszary marginalizacji dostępności komunikacyjnej na pograniczu województw lubuskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego jako przykład problemu zrównoważonego rozwoju obszarów peryferyjnych - Michał Suszczewicz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
W ramach poniższego artykułu zostanie przedstawione zagadnienie marginalizacji dostępności komunikacyjnej na przykładzie pogranicza województw dolnośląskiego, lubuskiego oraz wielkopolskiego. W przybliżeniu nakreśli on zmiany w komunikacji międzyregionalnej i lokalnej obszarów peryferyjnych badanych województw. Analizie poddano połączenia komunikacyjne związane z przewozami pasażerskimi w zakresie komunikacji autobusowej, prywatnej (bus) oraz kolejowej.