NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE AKCIONARSKIH DRUŠTAVA I NAČELO STROGE NEUTRALNOSTI UPRAVE CILJNOG DRUŠTVA - Ненад Барош (Српска правна мисао)
Preuzimanje akcionarskih društva predstavlja jednu od najzanimljivijih oblasti kompanijskog prava. Imajući u vidu da je tržište kapitala jedan od najznačajnijih segmenata privrede svake države, legitiman je interes društva da se ova oblast na odgovarajući način pravno uredi. Osnovni cilj nacionalnih regulativa preuzimanja društava, tako i aktivnosti usaglašavanja tog prava na nivou Evropske Unije, jeste zaštita manjinskih akcionara u postupku preuzimanja i osiguranja njihovog ravnopravnog položaja sa velikim akcionarima koji se pojavljuju kao kupci. Ova zaštita se konkretno ostvaruje time što je određeni sticalac administrativno prinuđen da ostalim akcionarima ponudi otkup njihovih akcija od trenutka kada, po ocjeni zakonodavca, njegovo učešće u vlasništvu akcionarskog društva postane bitno ili presudno za upravljanje samim društvom. Zakonski mehanizam koji treba da omogući ovaj vid zaštite svodi se u osnovi na dva najznačajnija momenta, obavezu objavljivanja javne ponude za preuzimanje akcionarskog društva i cijenu koja se nudi za akcije koje su predmet ponude, kao bitan elemenat ponude za preuzimanje. Najznačajniju i najdinamičniju oblast prava preuzimanja današnjice čini regulativa mjera odbrane akcionarskog društva od preuzimanja kontrole. Osnovna dilema svakog zakonodavca prilikom regulisanja ove oblasti svodi se na izbor između principa slobodnog odlučivanja uprave ciljnog društva i principa akcionarskog odlučivanja (neutralnosti). Princip slobodnog odlučivanja uprave ciljnog društva je prihvaćen u anglosaksonskom pravnom sistemu gdje su vremenom usavršavane mjere odbrane od preuzimanja. U kontinentalnom pravnom sistemu široko je prihvaćen princip neutralnosti uprave ciljnog društva u postupku preuzimanja pa samim tim i mjere odbrane protiv preuzimanja podliježu brojnim zakonskim ograničenjima.