ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ СПЛАЙН-АПРОКСИМАЦІЇ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМНИХ ЗАДАЧ ОЦІНКИ ЗАХИЩЕНОСТІ ІНФОРМАЦІЇ - Yurii I. Khlaponin (Sučasnì Informacìjnì Tehnologìï u Sferì Bezpeki ta Oboroni)
В статті розглядається застосування методу сплайн-апроксимації для дослідження проблемних задач інформаційної безпеки. Для оцінки захищеності інформації необхідно враховувати та дослідити всі можливі технічні канали витоку інформації. Універсальним методом аналізу таких процесів є метод статистичного моделювання. Суттєвою проблемою є також захист програмного забезпечення мережевих серверів, де виявлення інформаційної загрози носить чітко виражений статистичний характер і розв'язується методами теорії ймовірності і теорії статистичних рішень. Процес захисту інформації розглядається як процес обслуговування потоку вимог до систем захисту інформації, викликаного необхідністю реагування на загрози інформації з метою їх недопущення або знешкодження. Постає необхідність розрахунку імовірності правильного виявлення загроз для інформації. В даному випадку ефективним виявляється метод сплайн-апроксимації емпіричних залежностей, який дозволяє розрахувати дані імовірності.