Правове регулювання відповідальності посадових осіб під час надання публічних послуг як захід запобігання корупції та корупційним ризикам - O. A. Grabylnykova; O. V. Marchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Наукова стаття присвячена особливостям відповідальності державних службовців під час надання публічних послуг як захід запобігання корупції. Встановлено, що необхідно посилити контроль за дотриманням принципів надання публічних послуг щодо запобігання корупції, що зокрема принципу юридичної відповідальності суб’єктів публічної адміністрації та їх посадових осіб. Констатовано, що притягнення посадової особи до адміністративної відповідальності за надання публічних послуг щодо запобігання корупції та корупційним ризикам повинно поєднуватися з відповідними дисциплінарно-деліктними санкціями. І суттєвий покращення запобігання корупції за різними статистичними показниками Україна отримала саме за час великої війни (індекс сприйняття корупції станом на 2023 Україна займає 104 місце, про що стверджує неурядова організація Transparency International) та у світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2023 рік Україна отримала 36 балів зі 100 можливих. Всього за останні 10 років Україна додала 11 балів – це найбільший приріст серед країн, які зараз мають статус кандидаток до ЄС. Крім того, за 2022 рік Україна набрала 33 бали (+1 бал), та посіла 116 місце. Безумовно, певні зрушення у процесі запобігання корупції та корупційним ризикам є, однак вони є незначними, і вимагають активізації роботи урядових структур у цій сфері.