Lojistik 4.0 Üzerine Yapılan Araştırmaların Bibliyometrik Analizi - Muhammed Turğut; İpek Gürsoy (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Dördüncü endüstri devriminin en önemli uygulamalarından biri olan Lojistik 4.0, tedarik zincirinde yer alan tüm üyeler için sürdürülebilirlik, verimlilik ve temel iş süreçlerini iyileştirme açısından kritik bir öneme sahiptir. Lojistik 4.0, tedarik zinciri ve lojistik süreçlerde kurumsal kaynak planlama, depo yönetim sistemleri, taşıma yönetim sistemleri ve akıllı ulaşım sistemlerine entegre edilen ileri düzey teknolojik bir uygulamadır. Teknolojilerin entegrasyonu sayesinde kuruluşlar, maliyet, zaman, hız ve rekabet avantajı elde ederek müşterilerine daha iyi hizmet sunmayı ve değer yaratmayı hedeflemektedir. Günümüzde son derece popüler hale gelen Lojistik 4.0 kavramı üzerine yapılan çalışmaların ortaya konulması, bu alanda çalışan ve çalışmayı düşünen teorisyenler ve uygulayıcılar açısından büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebeple, Lojistik 4.0 ile ilgili yapılan araştırmaların bibliyotmerik analizinin gerçekleştirilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaca yönelik olarak, 2015-2022 yılları arasında Web of Science veri tabanında yer alan Lojistik 4.0 konulu toplamda 127 araştırma VOSviewer paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, en çok ortak çalışma yürüten yazarın ‘Olaverri-Monreali, C’ olduğu; ‘Lojistik 4.0’, ‘Endüstri 4.0’, ‘Nesnelerin İnterneti’, ‘Sürdürülebilirlik’, ‘Büyük Veri ve Dijitalizasyon’un en sık kullanılan ortak kelimeler olduğu; en çok atıf alan çalışmanın Barreto (2017)’a ait olduğu; en etkili derginin ‘Manufacturing Engineering Society’ olduğu ve en çok atıf alan yazarın ‘Amaral, A’ olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, en az 1 çalışma ve en az 1 atıfa sahip olan ülkelerin en etkili ülkelerin ise ‘Almanya’, ‘Portekiz’, ‘Polonya’, ‘Norveç’ ve ‘İtalya’ olduğu sonucuna ulaşılmıştır.