ІНВЕСТУВАННЯ В РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Тарас Панчишин; Роман Лоїк; Назар Демчишак (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена аналізу стану та розвитку людського капіталу, напрямів його інвестування в умовах інтелектуалізації економіки. Розглянуто ключові індикатори, що характеризують розвитку людського капіталу України, основні проблеми фінансування освіти, якості надання освітніх послуг, рівня життя населення, рівня фінансування охорони здоров’я а також вплив зовнішніх і внутрішніх викликів, таких як війна, демографічна криза та міграційні процеси на розвиток людського капіталу. Проаналізовано міжнародний досвід інвестування розвитку людського капіталу, зокрема приклади успішних практик країн Фінляндії, Сінгапуру та Німеччини, а також визначено напрями його адаптації до українських реалій. Акцентовано увагу на прогалинах у нормативно-правовому забезпечені регулювання розвитку людського капіталу, та проблемах державного фінансування досягнення цілей Стратегії розвитку людського капіталу. Запропоновано рекомендації щодо стимулювання інвестицій у сферу освіти, охорони здоров’я та безперервного навчання для забезпечення економічного зростання та конкурентоздатності України.