Contemporary trends in the management of multiple economic entities - Sobotkiewicz Dariusz (Management)
Celem opracowania jest rozpoznanie tendencji w zarządzaniu organizacjami wieloczłonowymi. Uwagę skupiono na scentralizowanym i zdecentralizowanym systemie zarządzania. Opracowanie ma charakter teoretyczno - empiryczny. Bazuje na studiach literaturowych i wynikach badań uzyskanych przez przedstawicieli środowiska naukowego na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat w zakresie centralizacji/decentralizacji zarządzania w złożonych organizmach gospodarczych. Dodatkowo zawarto najnowsze wyniki badań Autora opracowania w zakresie poruszanej problematyki w branży górniczej. W opracowaniu wykazano, iż elastyczność struktur organizacyjnych wieloczłonowych podmiotów gospodarczych jest zróżnicowana i uzależniona od typu wieloczłonowej organizacji. Im bardziej elastyczna struktura tym większa tendencja do decentralizacji zarządzania. Podjęto także próbę określenia aktualnych tendencji w zarządzaniu wieloczłonowymi organizacjami. Poszukiwano odpowiedzi na następujące pytania badawcze: w jakim kierunku zmierza zarządzanie dużymi, złożonymi organizmami gospodarczymi tzw. wieloczłonowymi podmiotami gospodarczymi ? czy występuje tendencja do centralizacji czy decentralizacji zarządzania? czy wewnętrzne jednostki zależne realizują coraz większy zakres funkcji organicznych i uprawnień decyzyjnych czy też jest on im ograniczany? Opracowanie kończy się podsumowaniem oraz spisem literatury.